Girişimcilere Dersler : Çok Çalışkan Oduncu

Girişimcilik konusunda başarı kazanmış insanların hikayelerini hep okuruz. Başarılarını imrenerek takip ederiz. Aynı girişimcilik ruhuna sahip olmak için yöntemler deneriz ancak bazen içimizdeki girişimcilik ruhunu ortaya çıkarmak ve bu ruh ile başarılı olmak için küçük dokunuşlara ihtiyacımız vardır. İşte bu küçük dokunuşlara vesile olması sebebi ile Girişimcilere Dersler isimli istikrarlı yazı dizimizi takip etmeye davet ediyoruz.
*****
Günlerden bir gün, güçlü bir oduncu bir kereste dükkanına giderek patrondan iş ister. Kereste tüccarlığı yapan patron bu oduncuyu işe alır. İşin çalışma koşulları ve ücreti oldukça iyi olduğu için oduncu pek mutludur. Bu nedenle oduncu elinden geleni yapmaya karar verir.
Patron oduncunun eline bir balta verir ve çalışacağı bölgeyi gösterir.

Oduncu ilk gün 20 adet ağaç keserek döner. Patron oduncunun bu performansından memnuniyet duyarak tebrik etmiş. ‘’ Çalışmana aynen bu şekilde devam et’’ demiş.
Patronunun kendisini tebrik etmesi ile daha fazla motive olan oduncu ikinci gün daha fazla çaba göstererek çalışmış ancak sadece 15 ağaç kesebilmiş. İlk günden daha fazla çalışmasına rağmen daha az odun kestiği için bu durumdan mahçubiyet duymuş.
Üçüncü gün bu durumu telafi etmek adına daha fazla gayretle çalışmış ancak sadece 10 adet ağaç kesilmiş. Her geçen gün kestiği ağaç sayısı azaldıkça azalmış. Oduncu gücünde ve kuvvetinde azalma olduğunu düşünmeye başlamış. Patronunun yanına giderek durumu açıklamak istemiş. ‘’ Efendim, çok özür dilerim, her gün daha fazla çalışıyorum, daha fazla gayret gösteriyorum ancak her geçen gün kestiğim odun sayısı azalıyor, sanırım gücümde ve kuvvetim azalma oluyor. Aslında nedenini bir türlü çözemiyorum’’ demiş.
Patron, ‘’baltanın ucunu en son ne zaman biledin?’’ diye sormuş.

‘’ Bilemek mi’’ demiş hayretle oduncu. ‘’ Odun kesmek ile o kadar çok meşguldüm ki, baltamı bilemek hiç aklıma gelmedi’’ demiş.
Hep aynı işle meşgul olmak sizi işinize karşı körleştirir. Çok çalışmak ise yalnız başına size başarı getirmez.
Girişimcilerin ilham alması, ders çıkarması için birçok noktayı ele alan ve küçük dokunuşlar yapan böyle küçük hikayelere ihtiyacı vardır.
Son olarak bu konuda ülkemizin önemli iş adamlarından olan Merhum Sakıp Sabancı’nın bir sözünü not düşelim.
‘’Tek bir işe yoğunlaşan personelin geçici bir süre görev yerini değiştiririm ki, işletme körlüğü yaşamasın’’